30 mars 2019
14:30

AIK F05A

Referat: Stureby SK - AIK F05A

Efter att ha inlett dagen med fotografering väntade duktiga AIK F05:A i en träningsmatch 11v11 på Enskede IP. De senaste veckorna har vi provat och letat, och fått mängder med svar, såväl positiva som negativa. Efter att ha resonerat både i tränarstaben och med tjejerna har vi nu landat i ett spelsystem och spelsätt som vi tror ska passa oss väl, och under veckan har vi jobbat stenhårt på att få på plats de förändringar som behövs för att lyfta oss. Paralllelt med spelsättet har fokus också legat på att höja intensiteten och att komma ur bekvämlighetszonen. Träningarna har därför handlat mycket om kamp, intensivt spel på trånga ytor och presspel.

Extra spännande idag att se hur nya roller och nytt spelsätt skulle falla ut mot ett bra motstånd, och svaret lät inte vänta på sig. Vi inleder stentufft och trycker tillbaka AIK rejält. Första tio-femton minuterna parkerar vi på motståndarnas planhalva och är kompromisslösa i återerövringsspelet. Vi skapar också några riktigt bra möjligheter men en duktig motståndarmålvakt lyckas avvärja ett par frilägen. Efter ett väl uppbyggt anfall får vi till slut utdelning när en riktig snygg soloprestation sätter oss i 1-0-ledning - en ledning som står sig till pausvilan. Första halvlek är vår klart bästa i år där vi framförallt agerar klockrent kollektivt och gör precis det vi har pratat om. Vi skapar fyra-fem riktigt bra chanser och är inte ens nära att släppa till något bakåt.

I andra halvlek inleder vi också starkt och är riktigt nära att sätta tvåan ett par gånger. Efter hand blir dock spelet mer böljande och när AIK ligger högre med fler spelare får vi ett lite mer isärdraget lag. Jämfört med första halvlek hamnar vi i fler farliga sitiuationer bakåt, men samtidigt är vi idag riktigt starka i duellspelet vilket gör att vi inte släpper in AIK till farliga lägen. Till slut får vi också utdelning på våra chanser och 2-0 känns riktigt skönt. Sista tio-femton minuterna så tar sig AIK längre och längre upp i banan och vi fattar också några dåliga beslut som förstärker trycket bakåt. Även om det känns rejält onödigt när vi pga dålig kommunikation släpper in en reducering efter hörnretur så är det också helt logiskt sett till att AIK har tagit initiativet i matchen. Därifrån agerar vi dock säkert och kan ta en helt rättvis 2-1-seger.

Vi tar med oss ytterligare pusselbitar och ett kvitto att vi är på helt rätt väg både kollektivt och indivudellt. Idag är första matchen på länge då vi vinner fler närkamper än vi förlorar och det är ingen slump att vi då också står som segrare när slutsignalen går. Nu laddar vi för ny match imorgon när KIF Örebro gästar oss och sedan ser vi med tillförsikt fram emot en ny härlig träningsvecka där vi ska slipa vidare på detaljer.